maandag 17 juli 2017

Morgen fraai zomerweer, woensdag tropisch warm met onweer

Als we terugkijken op de verwachting van gisteren, dan zien we dat de opklaringen gisteren wat breder uitpakten dan voorzien (aan de kust al in de namiddag, in het Gentse 's avonds) en dat er in de regio Gent de voorbije nacht en ochtend wat meer regen viel dan de modellen voorzagen (4 mm ipv 2 mm). Dat zal in de toekomst nog wel eens gebeuren, want lage bewolking en neerslaghoeveelheid blijven erg moeilijke factoren om exact in te schatten. Aan de andere kant: want meer opklaringen overdag en wat meer regen 's nachts, daar zullen weinig mensen rouwig om zijn.

De neerslag van de voorbije nacht in Groot-Gent: van 2 mm in het havengebied van Meulestede tot bijna 5 mm in Melle. (Bron: http://www.observatory.ugent.be/live.html)


Het koufront dat de voorbije nacht en deze ochtend in Oost-Vlaanderen voor regen zorgde, trekt nu weg naar het zuidoosten. Boven de Noordzee bouwt zich een hogedrukkern op, die de komende uren ons weer gunstig zal beïnvloeden. Dat is ook morgen voor een groot deel van de dag nog het geval, maar boven Bretagne zien we dan een thermische depressiekern liggen, die langzaam opschuift naar het noorden. Het koufront dat deze ochtend passeerde, komt dan als sterk verzwakt warmfront terug. In de warme sector ontstaat een buienlijn die we morgenavond al goed in de gaten moeten houden. Op deze lijn ontstaat waarschijnlijk een onweerscomplex. De meeste weermodellen berekenen dit complex morgenavond en -nacht over Engeland, maar het Britse UKMO-model laat het over West-en Oost-Vlaanderen trekken en berekent daarbij erg veel regen. Andere modellen houden het boven ons land nog droog. We houden dus best een slag om de arm.

Het Britse weermodel berekent een fel onweerscomplex dat morgenavond al oprukt naar West- en Oost-Vlaanderen, maar staat voorlopig nog alleen met deze berekening.


Woensdag neemt dan volgens alle modellen de  kans op fel onweer sterk toe. We komen in erg warme, vochtige en onstabiele lucht terecht. Waar die buien in ons land precies het hardst zullen toeslaan, is momenteel onmogelijk te zeggen, maar ze gaan wel gepaard met veel regen, hagel en zware windstoten, volgens de Ivens-methode zijn bij de buien rukwinden tot 80 à 90 km/u mogelijk. Hou daar dus rekening mee als je woensdag buitenactiviteiten plant en raadpleeg geregeld de radarbeelden.

Donderdag komen we in een westelijke stroming terecht en kunnen er nog altijd buien vallen, al zijn die allicht minder fel dan op woensdag. Op vrijdag zouden we dan weer kunnen profiteren van een mobiele wig die het Azorenhoog uitbouwt naar onze omgeving. We krijgen dan droog en mogelijk zelfs vrij zonnig weer.

De verwachting voor aan zee staat als vanouds op de website van het Kustweerbericht.

De verwachting voor de omgeving van Gent:

Vandaag maandag 17 juli 2017

  • Weerbeeld: het regengebiedje verbonden aan het koufront trekt weg via het zuidoosten van onze provincie. Daarna krijgen we brede opklaringen. Regen valt er niet meer.
  • Maximumtemperatuur: 24 à 25°C.
  • Wind: meestal 2 en soms 3 Bft uit O tot NO.
  • UV-index: 7

Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: licht tot half bewolkt en droog.
  • Temperatuur: rond middernacht is het afgekoeld tot 15°C op het platteland en tot 17°C in het (Feesten)centrum. Minima rond 13°C op het platteland en rond 15°C in het stadscentrum.
  • Wind: 2 à 3 Bft uit ONO.


Morgen dinsdag 18 juli

  • Weerbeeld: er zijn zonnige perioden, maar in de loop van de dag verschijnen er meer stapelwolken. Allicht blijft het de hele dag (inclusief avond) droog, maar er is een kleine kans op onweer (zie inleiding). De onweerskans is het grootst in het uiterste westen van Vlaanderen.
  • Temperatuur: maxima rond 28°C. Rond middernacht is het nog altijd 20°C.
  • Wind: vrij winderig, met 3 à 4 Bft uit ONO.
  • UV-index: 7


Woensdag 19 juli

  • Weerbeeld: voor de middag zijn er nog zonnige perioden, na de middag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op fel onweer. Waar de buien vallen, gaan die gepaard met veel neerslag op korte tijd, hagel en felle windstoten tot 80 of 90 km/u. Ook als het niet onweert, kan er 's nachts regen vallen uit uitstervende buiencomplexen.
  • Temperatuur: minima rond 19°C. Maxima rond 30°C. Van zodra het onweert neemt het kwik een duik richting 20°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft uit O, ruimend via Z ('s middags) naar ZW ('s avonds). In de loop van de avond valt de wind grotendeels weg, maar tijdens buien zijn er dus wel felle rukwinden mogelijk.
  • UV-index: 6 à 7


Donderdag 20 juli

  • Weerbeeld: opklaringen en buien wisselen elkaar de hele dag af. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt het overal droog.
  • Temperatuur: minimum 16°C, maximum 24°C.
  • Wind:  3 Bft uit ZW, ruimend naar W en tijdelijk toenemend tot 4 Bft.
  • UV-index: 6 


Vrijdag 21 juli (nationale feestdag)

  • Weerbeeld: bewolkte en zonnige perioden wisselen elkaar af, maar de mobiele wig steekt een stokje voor de traditionele "drasj national". Het blijft, zoals het er nu naar uit ziet, de hele dag droog. 
  • Temperatuur: minimum rond 13°C, maximum rond 22°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZW, overdag tijdelijk toenemend tot 4 Bft.
  • UV-index: 7 (half bewolkt weer, relatief lage temperaturen maar toch een hoge UV-index: zeer verraderlijk weer dus om te verbranden).

Verdere vooruitzichten (zaterdag 22 juli tot en met woensdag 26 juli)

Tussen het Azorenhoog en een complexe depressie boven Scandinavië, zou er in onze omgeving een noordwestelijke stroming komen te staan. Vanuit deze hoek hoeven we uiteraard geen hoogzomers weer te verwachten. Het is eerder wisselvallig en soms vrij winderig. De maxima liggen eerst nog rond 23°C maar hebben op het einde van de periode waarschijnlijk moeite om nog de 20°C te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten