Het onweerscomplex dat de voorbije nacht vanuit het Kanaal over de Noordzee trok, heeft een zogenaamde "seiche" veroorzaakt, ook wel bekend als een meteotsunami. Door het grote luchtdrukverschil tussen het onweerscomplex en de omgeving ontstaat er een niveauverschil in het wateroppervlak van enkele centimeter. Op volle zee is deze golf met kleine amplitude en lange golflengte niet zichtbaar, maar aan de kust en vooral in havens kan de hoogte sterk oplopen door de wrijving met de bodem en door resonatie. In dat geval kan het waterniveau op enkele minuten tijd een halve meter of meer stijgen.
Rond 4 uur vanochtend steeg het water in de haven van Oostende plots 40 cm in 10 minuten tijd, van 500 cm TAW naar 540 cm TAW, toevallig precies op het moment van hoogwater. Vijf minuten na deze piek was het waterniveau alweer 20 cm gedaald.
Zelf was ik op dat ogenblik niet aan de kust, maar het moet ongetwijfeld een spectaculair fenomeen geweest zijn.
Ook aan de Nederlandse kust werd de seiche waargenomen. Op deze website zijn er videobeelden van te zien.
Deze seiches zijn onmogelijk te voorspellen, aangezien zij worden veroorzaakt door relatief kleinschalige weersverschijnselen, in combinatie met lokale omgevingsfactoren. Voor zover ik weet is dit pas de 2de overduidelijke seiche aan de Belgische kust in deze eeuw. De vorige was op 3 januari 2012. Maar die vond toen plaats tussen een laag- en hoogwater in, zodat die vrij onopgemerkt voorbij ging.
De plotse sprong in het getij bij het hoogwater deze ochtend, de seiche, is op de grafiek duideijk te zien. Het water werd plots 40 cm hoger gestuwd dan het normaal gezien zou zijn uitgekomen. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten