woensdag 31 mei 2017

Vrijdag opnieuw warm, zaterdag onzeker

Uit het verzwakte koufront dat straks over onze regio trekt, kan deze namiddag een drupje regen vallen, maar veel zal het niet voorstellen. De berekeningen lopen uiteen van helemaal geen regen (o.a. het Britse UKMO-model en het Nederlandse Hirlam-model) tot 1 mm (het Europese en Amerikaanse weermodel).

Het zwakke koufront ligt vanmiddag vlak ten noorden van ons land en verliest vrijwel alle activiteit door de opbouwende hoge luchtdruk in de omgeving.


Morgen donderdag ligt er een hogedrukkern boven de zuidelijke Noordzee en stroomt er continentale lucht naar onze omgeving. Vrijdag ruimt de wind naar het zuiden en wordt er nog wat warmere lucht aangevoerd. Boven Frankrijk zien we dan een thermische depressie, waaraan een buienlijn verbonden is. Het onweer kan vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag onze omgeving aandoen, maar details zijn daarover uiteraard nog niet mee te geven. Zaterdagochtend vroeg zou dan het koufront al over westelijk Vlaanderen trekken. Daarna bouwt zich een mobiele wig op, waardoor we in het westen van het land een vrij koele, maar behoorlijk mooie en droge zaterdag zouden krijgen. Het is nog even afwachten of deze timing de komende dagen bevestigd wordt.

Vandaag woensdag 31 mei

  • Weerbeeld: zonnige perioden. Tijdens de passage van het verzwakte koufront hangt er tijdelijk wat meer bewolking, maar op een paar drupjes regen na blijft het droog.
  • Temperatuur: maximum 22°C.
  • Wind: voor de middag zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting, na de middag zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit N.


Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: licht bewolkt tot helder. Tegen de ochtend kan er wat nevel ontstaan.
  • Temperatuur: minimum 9°C op het platteland en 12°C in het stadscentrum
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit N, ruimend naar O.


Morgen donderdag 1 juni

  • Weerbeeld: 's ochtends vroeg hangt er tijdelijk lage bewolking, daarna wordt het meestal zonnig.
  • Temperatuur: maximum 24 à 25°C.
  • Wind: 2 Bft uit O. Aan de kust ontstaat een matige zeebries uit NNO, die op het einde van de namiddag of tegen de avond kan doordringen tot de regio van Gent.


Vrijdag 2 juni

  • Weerbeeld: eerst zonnig. Na de middag ontstaan er stapelwolken, die vanaf de avond kunnen ontwikkelen tot lokale onweersbuien. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag is er kans op lokaal onweer.
  • Temperatuur: minimum 14°C, maximum 26°C 
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.


Zaterdag 3 juni

  • Weerbeeld: het is nog onzeker hoe snel het koufront over onze regio trekt. Meest waarschijnlijk krijgen we eerst nog enkele buien, maar wordt het later op de dag droog en verschijnen er zelfs brede opklaringen
  • Temperatuur: minimum 16°C, maximum nog onzeker. Blijven we lang genoeg in de warme sector, dan kan het nog 26°C worden. Trekt het koufront vroeger op de dag door, dan halen we niet veel meer dan 21 graden. Dat laatste lijkt voorlopig het meest waarschijnlijke.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting. Na de doortocht van het koufront draait de wind naar NW en neemt hij in kracht toe tot 3 Bft. De timing is nog onzeker.


Zondag 4 juni

  • Weerbeeld: minder onzeker dan op zaterdag. We zitten achter het koufront. Brede opklaringen wisselen af met enkele wolken. Er is een kleine kans op een bui.
  • Temperatuur: minimum 11°C, maximum 20°C.
  • Wind: 2 Bft uit ZW, ruimend naar WNW en toenemend tot 3 Bft

Verdere vooruitzichten (maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni)

Een lagedrukgebied tussen Ierland en IJsland en een hogedrukgordel boven het zuiden van Europa zorgen bij ons voor een overwegend zuidwestelijke tot westelijke stroming. Het is wisselvallig. De maxima liggen meestal rond 21 graden, de minima rond 12 graden.



dinsdag 30 mei 2017

Frontpassages leveren nauwelijks regen op

Een zwak koufront trok deze ochtend over onze regio, maar leverde nauwelijks meetbare neerslag op. Gisteren vielen er lokaal enkele onweersbuien, maar op heel wat plaatsen (zoals de regio van Gent), viel er nauwelijks een druppel regen. Voor de land- en tuinbouwers die mij de voorbije dagen contacteerden, heb ik dus niet zo'n goed nieuws. Het was, is en blijft erg droog.

Ook morgen trekt een sterk verzwakt koufront over onze regio, dat tijdelijk meer bewolking maar hooguit enkele drupjes regen oplevert. Donderdag ligt er een hogedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee, waardoor de wind weer vanover het continent gaat waaien. Het blijft dan uiteraard droog, en ook opnieuw wat warmer.

Vrijdag nadert een warmfront vanuit het zuiden. De bewolking neemt dan toe, maar opnieuw valt er nauwelijks regen. In de warme sector kunnen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag enkele lokale onweersbuien ontstaan. Het koufront dat later op zaterdag passeert, levert mogelijk wat meer neerslag op, maar ook dat blijft voorlopig nog afwachten.
Na zaterdag komen we in een westelijke stroming terecht en wordt het opnieuw koeler.

Op de KMI-webcam in Melle waren de eerste opklaringen achter het koufront deze ochtend al te zien.


De concrete verwachting voor de regio van Gent:

Vandaag dinsdag 30 mei 2017

  • Weerbeeld: eerst zwaarbewolkt maar droog, later verschijnen er brede opklaringen.
  • Temperatuur: maximum 22°C
  • Wind: matig (3 à 4 Bft) uit WZW.

Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: wisselend bewolkt en droog.
  • Temperatuur: minimum 14°C.
  • Wind: eerst matig (3 Bft) en later zwak (2 Bft) uit WZW tot WNW.

Morgen woensdag 31 mei

  • Weerbeeld: zonnige perioden. Tijdens de passage van het verzwakte koufront hangt er tijdelijk wat meer bewolking, maar op een paar drupjes regen na blijft het droog.
  • Temperatuur: maximum 23°C.
  • Wind: voor de middag zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting, na de middag zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit N.

Donderdag 1 juni

  • Weerbeeld: zonnig of licht bewolkt en uiteraard droog.
  • Temperatuur: minima rond 9°C op het platteland en rond 12°C in het stadscentrum, maximum 26°C.
  • Wind: 2 Bft uit O. Aan de kust ontstaat een matige zeebries, die op het einde van de namiddag of tegen de avond kan doordringen tot de regio van Gent.

Vrijdag 2 juni

  • Weerbeeld: eerst zonnig, later op de dag ontstaan er stapelwolken, maar de kans op een bui is erg klein.
  • Temperatuur: minimum 12°C, maximum 28°C 
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting.

Zaterdag 3 juni

  • Weerbeeld: wisselend tot zwaarbewolkt met regen- en onweersbuien. Tijdelijk betrokken met aanhoudende regen tijdens de koufrontpassage.
  • Temperatuur: minimum 16°C, maximum nog onzeker. Blijven we lang genoeg in de warme sector, dan kan het nog 28°C worden. Trekt het koufront vroeger op de dag door, dan halen we niet veel meer dan 21 graden.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit veranderlijke richting. Na de doortocht van het koufront draait de wind naar NW en neemt hij in kracht toe tot 3 Bft. De timing is nog onzeker.

Verdere vooruitzichten (zondag 4 juni tot en met donderdag 8 juni)

Een lagedrukgebied tussen Ierland en IJsland en een hogedrukgordel boven het zuiden van Europa zorgen bij ons voor een overwegend zuidwestelijke tot westelijke stroming. Het is wisselvallig. De maxima liggen meestal rond 21 graden, de minima rond 12 graden.




maandag 29 mei 2017

Kust deze ochtend "getroffen" door meteotsunami

Tijdens het hoogwater rond 4 uur deze ochtend aan onze kust, steeg het waterpeil onverwacht maar liefst 40 cm op enkele minuten tijd. Het hoogwater kwam in Oostende uit op 540 cm TAW. Dat is hoger dan bij springtij, terwijl we niet eens in een springtijperiode zitten. Er stond ook helemaal niet zo veel wind. Hoe is dit dan te verklaren?

Het onweerscomplex dat de voorbije nacht vanuit het Kanaal over de Noordzee trok, heeft een zogenaamde "seiche" veroorzaakt, ook wel bekend als een meteotsunami. Door het grote luchtdrukverschil tussen het onweerscomplex en de omgeving ontstaat er een niveauverschil in het wateroppervlak van enkele centimeter. Op volle zee is deze golf met kleine amplitude en lange golflengte niet zichtbaar, maar aan de kust en vooral in havens kan de hoogte sterk oplopen door de wrijving met de bodem en door resonatie. In dat geval kan het waterniveau op enkele minuten tijd een halve meter of meer stijgen.

Rond 4 uur vanochtend steeg het water in de haven van Oostende plots 40 cm in 10 minuten tijd, van 500 cm TAW naar 540 cm TAW, toevallig precies op het moment van hoogwater. Vijf minuten na deze piek was het waterniveau alweer 20 cm gedaald.
Zelf was ik op dat ogenblik niet aan de kust, maar het moet ongetwijfeld een spectaculair fenomeen geweest zijn.
Ook aan de Nederlandse kust werd de seiche waargenomen. Op deze website zijn er videobeelden van te zien.

Deze seiches zijn onmogelijk te voorspellen, aangezien zij worden veroorzaakt door relatief kleinschalige weersverschijnselen, in combinatie met lokale omgevingsfactoren. Voor zover ik weet is dit pas de 2de overduidelijke seiche aan de Belgische kust in deze eeuw. De vorige was op 3 januari 2012. Maar die vond toen plaats tussen een laag- en hoogwater in, zodat die vrij onopgemerkt voorbij ging.

De plotse sprong in het getij bij het hoogwater deze ochtend, de seiche, is op de grafiek duideijk te zien. Het water werd plots 40 cm hoger gestuwd dan het normaal gezien zou zijn uitgekomen.

zondag 28 mei 2017

Onweersbuien nabij het golvende front

Het golvende front dat de scheiding vormt tussen erg warme en veel koelere lucht, is zoals verwacht gisteravond en voorbije nacht pal boven onze omgeving terecht gekomen. Op en ten oosten van dit front ontstaan onweersbuien. Deze ochtend rond 7 uur trok bijvoorbeeld een onweerskern van zuidzuidwest naar noordnoordoost door de Scheldevallei. Ook in het oosten van het land onweerde het deze ochtend lokaal flink. De kust en West-Vlaanderen bevindt zich vandaag tijdelijk in de koelere luchtmassa, waardoor de buien daar veel moeilijker ontstaan.

Het golvende front blijft zich in onze omgeving ophouden. Ten oosten van het front ontstaan onweersbuien.


In de loop van de dag en ook morgen trekt het front zich tijdelijk terug naar het westen, waardoor weer heel Vlaanderen in de warmere luchtmassa terecht komt. Morgen ligt het front zelfs ver genoeg uit de kust om overdag de onweersneiging te onderdrukken. De extreem hoge maxima van 33°C en meer zitten voor onze omgeving niet meer in de verwachting. Tegen de avond begint het front zich opnieuw te verplaatsen naar het oosten, waardoor het 's avonds laat en vooral in de nacht van morgen op dinsdag kan onweren.

Dinsdag komen we achter het koufront in gevoelig koelere lucht terecht. Aan de kust is het zonnig, in het binnenland ontstaan meer stapelwolken, waaruit nog een bui kan vallen.
Woensdag bouwt zich een hogedrukkern op boven de zuidelijke Noordzee. Aan de oostelijke flank van deze anticycloon trekt in de loop van de dag een zwak koufront over onze regio. Daardoor neemt de bewolking tijdelijk toe, met een kleine kans op een bui. De wind komt vanover zee, waardoor het kwik niet al te hoog oploopt. Ook donderdag profiteren we nog van dit hogedrukgebied.

De concrete verwachting voor de regio van Gent:

Vandaag zondag 28 mei 2017

  • Weerbeeld: zon en wolken wisselen elkaar af. De onweersbuien zijn verdwenen naar het oosten en de kans dat er nog een bui valt, is klein.
  • Temperatuur: maximum 27 à 28°C
  • Wind: zwak uit veranderlijke richting.

Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: half bewolkt en droog.
  • Temperatuur: we komen opnieuw in de warme luchtmassa terecht, waardoor het kwik niet veel verder zakt dan 18°C.
  • Wind: zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit NO.

Morgen maandag 29 mei

  • Weerbeeld: het eerste deel van de dag is het vrij zonnig en droog. In de loop van de namiddag en vooral 's avonds en 's nachts neemt de bewolking toe en vallen er onweersbuien.
  • Temperatuur: maximum 29°C.
  • Wind: eerst zwak (2 Bft) uit ZO. In de loop van de dag ruimt de wind naar ZW tot W en neemt hij toe tot 3 à 4 Bft.

Dinsdag 30 mei

  • Weerbeeld: voor de middag nog wisselend bewolkt met nu en dan een bui. Na de middag blijft het droog en zijn er brede opklaringen.
  • Temperatuur: minimum 15°C, maximum 23°C.
  • Wind: 3 à 4 Bft  uit WZW, ruimend naar WNW.

Woensdag 31 mei

  • Weerbeeld: een groot deel van de dag is het vrij zonnig. Waarschijnlijk rond de middag (de timing kan nog wat schuiven) trekt het zwakke koufront over met tijdelijk meer bewolking en kans op een bui.
  • Temperatuur: minimum 13°C, maximum 21°C 
  • Wind: 3 Bft uit NNW.

Donderdag 1 juni

  • Weerbeeld: zonnig of hooguit licht bewolkt.
  • Temperatuur: minimum 10°C, maximum 23°C
  • Wind: 3 Bft uit NO.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 2 juni tot en met dinsdag 6 juni)

Een hogedrukgordel ten zuiden van onze omgeving en een lagedrukgebied boven de noordelijke Atlantische Oceaan zorgt bij ons voor een zuidwestelijke tot westelijke stroming. Nu en dan valt er wat regen, maar veel neerslag wordt er niet verwacht. Uiteraard zijn er tussendoor ook zonnige periodes. De maxima liggen vrijdag en zaterdag rond 26°C, later rond 22°C.

vrijdag 26 mei 2017

Zondag op de grens tussen heet en koel, maandag tropisch

Vandaag krijgen we een prachtig zomerse dag, met zon van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en maxima rond 29°C. Ook morgen start zonnig, maar in de loop van de dag wordt de troposfeer onstabieler en ontstaan er stapelwolken. De kans op een onweer lijkt morgen in de buurt van Gent nog vrij klein, maar helemaal uitgesloten is het niet.

Zondag liggen we op de wip tussen heel erg heet en veel koeler weer. Oorzaak is een golvend koufront vlak ten westen van onze regio.
Zoals het Britse model de situatie nu berekent, blijven we zondag nipt in de (erg) warme lucht. Het front zou pal boven onze kust liggen. Ten oosten van het eigenlijke front zien we een buienlijn (convergentielijn), waarop felle onweersbuien kunnen ontstaan. Het weerbeeld dat we in dat geval in de regio Gent mogen verwachten: drukkend warm met maxima tussen 28 en 30°C, en kans op felle onweersbuien. Volgens deze kaart ligt het noordwesten van Nederland achter het front en dus in de koelere lucht. Als dit hele systeem enkele tientallen kilometers verder doorschuift, kan dit uiteraard nog grote gevolgen hebben voor het weerbeeld.

De weerkaart voor zondagmiddag van de Britse weerdienst.


Het golvende front zou zich dan maandag weer wat terugtrekken naar het westen, waardoor we opnieuw in de erge warme lucht terecht komen. De maxima kunnen dan oplopen tot maar liefst 33°C of zelfs 35°C. Pas dinsdag zou het koufront onder sterk verzwakte vorm over ons land trekken, met dan nog maxima rond 22°C.

donderdag 25 mei 2017

Onzekerheid voor zondag blijft

De onzekerheid voor het weekend blijft nog altijd in de weermodellen zitten. De exacte positie van het golvende koufront ligt nog altijd niet vast.
Vast staat wel dat zaterdag erg zonnig begint, maar dat er in de loop van de dag stapelwolken ontstaan. In de namiddag en avond kan zo'n stapelwolk lokaal uitgroeien tot een bui.
Zondag en maandag hangt het koufront vlak in de buurt, maar aarzelt het om de oversteek te maken. In de verschillende berekeningen van de maximumtemperatuur levert dat grote verschillen op: zondag tussen 26 en 35°C, maandag zelfs tussen 20 en 36°C. Het blijft dus moeilijk om al concrete uitspraken te doen voor zondag en maandag.
(Voor meer details: zie de bijdrage hieronder).

De pluimverwachting voor de maximumtemperatuur: grote onzekerheid voor zondag en vooral maandag (bron grafiek: weerplaza.nl)

woensdag 24 mei 2017

Zomerse warmte in de lente

We krijgen het komende lange weekend een continentale stroming, waardoor het kwik oploopt tot zomerse en mogelijk zelfs tropische waarden. Dat is heel erg vroeg op het jaar, want zelfs de meteorologische zomer is nog niet begonnen. Of het mooie liedje ook blijft duren tot en met zondag, is nog lang niet zeker. Een koufront komt tijdens het weekend heel erg dicht in de buurt te liggen en moet zeker in de gaten gehouden worden.

Het Britse weermodel berekent zondag een koufront boven Vlaanderen. In dat geval kunnen we een mooie tropische dag uiteraard wel vergeten. Of het ook zover komt, is nog afwachten.


Aanstoker van het warme weer is een hogedrukgebied, waarvan de kern morgen boven de zuidelijke Noordzee ligt. De aangevoerde lucht komt dan nog met een klein ommetje van over zee. De lucht is dus nog vrij vochtig en niet al te warm, maar door de nabijheid van de hogedrukkern is het uiteraard droog en kan de zon al volop schijnen, vooral dan in het zuiden van ons land. Meer naar het noorden is de lucht vochtiger en de lage bewolking bijgevolg hardnekkiger.

Vrijdag schuift de hogedrukkern al wat meer richting Denemarken. De lucht die naar ons toe komt, legt een langer traject af over land. Ook de bovenluchten warmen op. Donderdag bedraagt de temperatuur op 850 hPa (rond 1500 meter hoogte) +10 graden, vrijdag is dat al +14 graden. Dat alles zorgt ervoor dat we vrijdag al vlotjes zomerse waarden van 25°C en meer bereiken.

Zaterdag ligt het hogedrukgebied boven Polen. Met een zuidoostelijke stroming stroomt dan nog warmere lucht naar onze regio. Boven de Britse Eilanden en het uiterste westen van Frankrijk ligt een koufront. Dat moeten we in het oog houden, want voor een koufront uit ontstaan soms onweersbuien. Voorlopig zijn er nog geen sterke aanwijzingen dat ze tot onze regio zullen doordringen, maar enige waakzaamheid is toch al op zijn plaats. Voorlopig lijkt zaterdag de kans het grootst dat we de grens van de tropische 30 graden halen.
Zondag is dit koufront nog wat dichterbij geslopen. Volgens het Britse UKMO-model ligt het zelfs pal boven Vlaanderen. Ook het Europese ECMWF laat het koufront zondag al doordringen tot het westen van Vlaanderen. Of het zondag ook tropisch warm wordt, is dus nog lang niet zeker.

Vandaag woensdag 24 mei 2017


  • Weerbeeld: eerst hangt er nog lage bewolking, in de loop van de dag wordt het overwegend zonnig.
  • Temperatuur: maximum 21 à 22°C
  • Wind: 2 Bft uit W, ruimend naar NW en toenemend tot 3 Bft


Vanavond en vannacht


  • Weerbeeld: eerst vrij helder, maar in de loop van de nacht komt er lage bewolking binnendrijven.
  • Temperatuur: minimum 10°C
  • Wind: 2 Bft uit N, verder doorruimend naar NO.


Morgen donderdag 25 mei


  • Weerbeeld: 's ochtends hangt er lage bewolking, daarna komt de zon tevoorschijn. Dat duurt langer dicht bij de Nederlandse grens. Hoe verder naar het zuiden, hoe sneller de lage wolken verdwijnen.
  • Temperatuur: maximum 25°C.
  • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit NO.


Vrijdag 26 mei


  • Weerbeeld: het is de hele dag zonnig.
  • Temperatuur: minimum 14°C, maximum 27°C.
  • Wind: meestal 2 Bft, maar overdag tijdelijk 3 à 4 Bft, uit O.


Zaterdag 27 mei


  • Weerbeeld: de dag begint zonnig. Geleidelijk ontstaan er wel stapelwolken, en mogelijk groeien enkele van die stapelwolken uit tot lokale onweersbuien. 
  • Temperatuur: minimum 17°C, maximum 28-31°C (enige onzekerheid gezien de mogelijkheid op buien)
  • Wind: 3 Bft uit Z, 's avonds mogelijk ruimend naar ZW.


Zondag 28 mei


  • Weerbeeld: nog onzeker. Houdt het koufront nog voldoende afstand, dan is het zonnig en erg warm. Blijft het vlak ten westen van ons, dan is het warm met onweersbuien. Trekt het over onze regio, dan is het wisselvallig en een stuk koeler.
  • Temperatuur: uiteraard ook nog erg onzeker, met minimum 13-20°C, maximum 22-32°C
  • Wind: waarschijnlijk zwak (2 Bft) uit veranderlijke richting.

Verdere vooruitzichten (maandag 29 mei tot en met vrijdag 2 juni)

Met een hogedrukgordel ten zuiden van onze omgeving en een complexe depressie ten westen van de Britse Eilanden, lijken we de meeste kans te maken op een zwakke westelijke stroming. We krijgen dan licht wisselvallig weer met maxima meestal rond 22°C en minima rond 12°C.



zaterdag 20 mei 2017

Buien verdwijnen door opbouwende hogedruk

Vandaag is het eerst nog onstabiel, zodat we nog enkele buien moeten verwerken. Maar in de loop van de dag begint zich een hogedrukkern op te bouwen boven onze regio. Die stabiliseert de troposfeer, zodat de buien in de loop van dit weekend verdwijnen. Morgenmiddag ligt de kern van het hogedrukgebied boven het noorden van Duitsland, waardoor de wind bij ons de zuidoostelijke sector opzoekt. Ook maandag is dat nog het geval.
Op dinsdag verandert het weerbeeld opnieuw. De Duitse hogedrukkern is verdwenen en we komen op de noordelijke flank terecht van het Azorenhoog. De wind ruimt naar het westen en staarten van storingen kunnen tot onze omgeving doordringen. Later op de week bouwt dit Azorenhoog een wig uit boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Wij liggen aan de oostelijke kant van de wigas, waardoor de wind de noordwesthoek opzoekt. Zomerse warmte hoeven we uit die hoek niet te verwachten, maar de nabijheid van de hogedrukkern zorgt er wel voor dat we overwegend droog weer krijgen.

Voorlopig is de lucht nog onstabiel, waardoor er stapelwolken ontstaan die kunnen doorgroeien tot buien. In de loop van het weekend neemt de buienneiging af door opbouwende hoge luchtdruk.

Vandaag zaterdag 20 mei 2017

  • Weerbeeld: brede opklaringen en enkele buien wisselen elkaar af. Het is onmogelijk om in te schatten waar en wanneer de buien in de loop van de dag precies vallen. Raadpleeg daarvoor de neerslagradar. In de loop van de namiddag begint de buienactiviteit wel af te nemen.
  • Maximumtemperatuur: 18°C 
  • Wind: 3 Bft uit ZW.


Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: wisselend bewolkt. Tegen de ochtend alleen nog hoge wolkensluiers. Het blijft droog.
  • Minimumtemperatuur:  9°C in het stadscentrum, 6°C op het platteland.
  • Wind: zwak (1 Bft) uit de zuidelijke sector.

Morgen zondag 21 mei 

  • Weerbeeld: voor de middag hangt er sluierbewolking, waar de zon doorheen probeert te schijnen. Na de middag ontstaan er ook enkele stapelwolken, maar door de nabijheid van de hogedrukkern is de kans erg klein dat ze kunnen doorgroeien tot buien. 
  • Maximumtemperatuur: 21°C.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit de zuidelijke sector. (Aan de kust ontstaat in de loop van de namiddag een matige zeebries)


Maandag 22 mei

  • Weerbeeld: overwegend zonnig, met nu en dan wat hoge sluierwolken.
  • Temperatuur: minima rond 7°C op het platteland en rond 9°C in het stadscentrum, maxima rond 24°C of lokaal zelfs een zomerse 25°C.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit Z tot ZO.

Dinsdag 23 mei

  • Weerbeeld: wisselend bewolkt, met tijdens de passage van het verzwakte koufront mogelijk een bui. De timing van de passage is nog onzeker.
  • Temperatuur: minima rond 11°C, de verwachting voor de maxima is nog onzeker. Mogelijk blijven we nog eventjes in de warme lucht en loop het kwik op tot 24°C. Van zodra de wind achter het koufront in de westelijke sector zit, neemt het kwik in elk geval een duik van enkele graden.
  • Wind: eerst zwak (2 Bft) uit ZZW tot ZW. Rond of kort na de middag ruimt de wind naar WNW en neemt hij toe tot 3 à 4 Bft.

Woensdag 24 mei

  • Weerbeeld: vrij zonnig, met een kleine kans op een buitje.
  • Temperatuur: minima rond 10°C. Maxima rond 21°C.
  • Wind: zwak tot matig (2 à 3 Bft) uit WNW.


Verdere vooruitzichten (donderdag 25 mei tot en met maandag 29 mei)

De hogedrukkern lijkt zich te handhaven vlak ten noorden van onze omgeving. Er wordt met grote eensgezindheid vrijwel geen neeslag verwacht. De temperatuursverwachting is onzekerder. Als de wind een oostcomponent heeft, kunnen de maxima oplopen tot zomerse waarden (25° of meer). Overheerst de noordcomponent, dan is het uiteraard enkele graden koeler. 

donderdag 18 mei 2017

Veel regen in het uiterste westen

We zijn de voorbije nacht achter het koufront terecht gekomen, waardoor de korte periode met zomerse (25°C) en lokaal zelfs tropische temperaturen (30°c) achter de rug is. We zijn trouwens nog niet helemaal van het koufront af. Het begint te golven en een golftop in onze buurt ontwikkelt zich als een aparte depressiekern, een fenomeen dat we wel vaker zien. Deze kleine depressiekern ligt komende nacht rond middernacht boven Vlaanderen en trekt daarna de Noordzee op. Dat kan komende nacht gepaard gaan met heel wat neerslag boven het uiterste westen van ons land.
De depressiekern is vrij ondiep en gaat dus niet met al te veel wind gepaard. Boven zee kan er komende nacht en morgenochtend 7 Bft staan, maar een storm zit er niet meteen in. In de omgeving van Gent staat er morgenochtend een 4 Bft uit ZZW tot ZW.

Komende nacht ligt een klein gebied met intense neerslag boven het westen van ons land. Het blijft afwachten waar de meeste regen precies zal vallen, maar de Westhoek lijkt de grootste kans te maken. Maar kleine verschuivingen zijn altijd mogelijk en kunnen duidelijk grote gevolgen hebben.


Morgenmiddag (vrijdag) ligt de ingedraaide occlusie van de depressie boven het zuiden van Nederland, maar lijkt dan niet al te actief meer. Tijdens het weekend ontwikkelt er zich een hogedrukkern boven onze regio. Dat maakt uiteraard een einde aan de wisselvalligheid. Begin volgende week trekt deze hogedrukkern vrij snel weg naar het oosten. We schakelen dan opnieuw over op een westelijke tot noordwestelijke stroming.

Vandaag donderdag 18 mei 2017

  • Weerbeeld: betrokken, maar overwegend droog.
  • Maximumtemperatuur: 18°C 
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit ZW, ruimend naar NO.


Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: nog altijd betrokken, met perioden van regen. De meeste neerslag valt aan de kust en in de Westhoek. Daar berekenen de modellen tot 40 mm. Verder in het binnenland is de neerslagzone veel minder actief. Het Britse model houdt het in de omgeving van Gent zelfs droog, andere modellen berekenen voor onze regio tussen 2 en 10 mm. Het wordt dus wat afwachten hoever de regenzone precies doordringt.
  • Minimumtemperatuur:  10°C
  • Wind: 3 à 4 Bft uit O, ruimend naar Z.

Morgen vrijdag 19 mei 

  • Weerbeeld: de dag begint betrokken met wat regen. Al in de loop van de voormiddag verschijnen er brede opklaringen en het grootste deel van de dag is het droog, al kan er lokaal nog altijd een bui vallen.
  • Maximumtemperatuur: 16°C.
  • Wind: 4 Bft uit ZZW, ruimend naar W en geleidelijk afnemend tot 3 Bft.


Zaterdag 20 mei

  • Weerbeeld: af en toe hangen er wolkenvelden, maar we krijgen ook geregeld de zon te zien. In de namiddag kan er lokaal nog een bui ontstaan.
  • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 18°C.
  • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit ZW.

Zondag 21 mei

  • Weerbeeld: het is vrij zonnig, met hier en daar wat sluierwolken of een stapelwolkje. Het blijft de hele dag droog.
  • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 20°C.
  • Wind: zwak (1 à 2 Bft) uit Z tot ZZO.

Maandag 22 mei

  • Weerbeeld: licht bewolkt en droog.
  • Temperatuur: minima rond 10°C. Maxima rond 21°C.
  • Wind: eerst 2 en later 3 Bft uit ZO, ruimend naar Z.


Verdere vooruitzichten (dinsdag 23 mei tot en met zaterdag 27 mei)

We lijken vrij veel kans te maken op een noordelijke stroming. Vanuit die hoek moeten we uiteraard geen warm zomerweer verwachten, maar enkele mooie dagen zijn zeker mogelijk. Het is dan aan de koele kant, met maxima rond 19°C en minima rond 10°C. Uiteraard moeten we deze ontwikkeling op de lange termijn nog omzichtig benaderen.

maandag 15 mei 2017

Drie dagen in de warme sector

(Opgesteld op maandag 15 mei, 09.15u. Geldig voor de omgeving van Gent, tenzij anders vermeld)

Vanuit het zuidwesten nadert een warmfront, verbonden aan een depressiekern tussen Ierland en IJsland. Dat betekent dat vandaag maandag vrij zonnig begint, maar dat geleidelijk de hoge en middelhoge bewolking toeneemt vanaf het westen. Daarbij kan de zon wel nog een hele tijd door de wolkensluiers heen schijnen. In de namiddag lukt dat moeilijker. Het ziet er naar uit dat het wel de hele dag droog blijft in de omgeving van Gent. Verder naar het westen is er iets meer kans op wat lichte regen of motregen, maar de meeste neerslag blijft boven zee. De maxima liggen in het Gentse rond 20 of 21°C.

Op het KMI-webcambeeld van Melle van deze ochtend is de hoge sluierbewolking van het naderende warmfront al te zien.


Vanavond is het eerst zwaarbewolkt, later vannacht breekt de bewolking wat open. Het koelt komende nacht nauwelijks af, met minima rond 15°C.

Morgen dinsdag wisselen zonnige en bewolkte perioden elkaar af. De meeste weermodellen houden het droog, alleen het Amerikaanse model berekent enkele buien voor het westen van Vlaanderen. Voorlopig houden we daar niet al te veel rekening mee en gaan we uit van droog weer. In de warme sector loop het kwik behoorlijk op. De maxima liggen morgen rond 25°C. Een zomerse dag (met maxima van 25°c of meer) behoort dus tot de mogelijkheden.

In de nacht van dinsdag op woensdag ligt een koufront vlak voor onze kust. Daardoor kunnen vooral in de kustregio woensdagochtend al enkele buien vallen. Verder naar het oosten is die kans veel kleiner. De regio Gent houdt het dus woensdag overdag nog droog en de zon laat zich geregeld zien. Het wordt nog iets warmer dan op dinsdag, met maxima rond 26°. Het koufront dat een tijdje heeft liggen talmen voor de kust, maakt in de nacht van woensdag op donderdag dan toch de oversteek. Dat betekent dat we vanaf woensdagavond laat rekening moeten houden met felle buien, mogelijk met onweer.

Donderdag begint betrokken met regen. Achter het koufront komen  we in gevoelig koelere lucht terecht. De maxima van 18 graden bereiken we al vrij vroeg op de dag. Waarschijnlijk moet het kwik in de namiddag nog enkele graden prijsgeven. Het tweede deel van de dag wordt het wel droger.

Vrijdag en zaterdag lijken wisselvallige dagen te gaan worden. Nu en dan valt er een bui, maar er zijn ook zonnige perioden. We blijven in een koele luchtmassa vertoeven, met maxima niet veel hoger dan 17 of 18 graden.

Op de langere termijn lijkt het licht wisselvallige en vrij koele weer aan te houden. De maxima liggen meestal rond 18°C, de minima tussen 7 en 10°C.




zondag 14 mei 2017

Weerbericht regio Gent zondag 14 mei

Opgesteld op zondag 14 mei om 09.30 uur

Algemene situatie

Een koufront, verbonden aan een Atlantische depressiekern, trekt in de loop van de dag over onze regio. Daarna bouwt zich een hogedrukgebied op boven het Europese vasteland. De kern daarvan ligt dinsdag boven de Alpen, net niet dicht genoeg om een warmfront volledig boven onze streken weg te houden. Er kan dus wel wat bewolking blijven hangen. De stroming krimpt naar het zuiden, waardoor er duidelijk warmere lucht wordt aangevoerd.
Lang duurt die warme periode niet, want op donderdag is de hogedrukkern al doorgeschoven tot boven de Zwarte Zee en kunnen Atlantische storingen opnieuw tot onze omgeving doordringen. De wind ruimt opnieuw naar het zuidwesten tot westen, waardoor er koelere, maritiem polaire lucht wordt aangevoerd.


Een koufront trekt deze middag over Vlaanderen.


Vandaag zondag 14 mei 2017

  • Weerbeeld: 's ochtends nog enkele opklaringen, maar vanuit het westen neemt de bewolking snel toe. De passage van het koufront gaat gepaard met lokale buien. Voor de regio Gent is die passage voorzien kort na de middag. 
  • Maximumtemperatuur: 18°C 
  • Wind: 3 à 4 Bft uit ZZW, ruimend naar W.


Vanavond en vannacht

  • Weerbeeld: het is zwaarbewolkt, maar wel overwegend droog. 
  • Minimumtemperatuur:  7°C
  • Wind: 2 Bft uit ZW, krimpend naar Z.

Morgen maandag 15 mei 

  • Weerbeeld: er hangt de hele dag veel bewolking, waaruit in het westen van Vlaanderen nu en dan wat regen valt. De kans op regen is in de provincie West-Vlaanderen wel groter dan in de regio Gent. Hoe ver precies de regenzone het binnenland binnendringt, is nog even afwachten, maar mogelijk blijft het in Oost-Vlaanderen de hele dag droog.
  • Maximumtemperatuur: 20°C.
  • Wind: 3 Bft uit Z.


Dinsdag 16 mei

  • Weerbeeld: er blijft vrij veel bewolking hangen, maar het is wel de hele dag droog. Nu en dan breekt de zon even door de wolken.
  • Temperatuur: de nacht van maandag op dinsdag verloopt erg zacht, met minima rond 14°C, maxima rond 24°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZZW.

Woensdag 17 mei

  • Weerbeeld: woensdag wordt de warmste dag van de week, maar er hangt soms wel vrij veel bewolking en er is al een kleine kans op een bui. 
  • Temperatuur: minima rond 15°C, maxima rond 26 of 27°C.
  • Wind: 3 Bft uit ZO, ruimend naar Z en toenemend tot 4 Bft.

Donderdag 18 mei

  • Weerbeeld: in de nacht van woensdag op donderdag vallen er al buien, mogelijk met onweer. Ook overdag is het zwaarbewolkt en valt er geregeld regen.
  • Temperatuur: minima rond 11°C. Maxima rond 17°C.
  • Wind: 3 à 4 bft uit WZW tot W.


Verdere vooruitzichten (vrijdag 19 mei tot en met dinsdag 23 mei)

We lijken de meeste kans te maken op een westelijke tot noordwestelijke stroming. Vanuit die hoek hoeven we uiteraard geen vroeg zomerweer te verwachten. Het is eerder wisselvallig. maar erg grote neerslaghoeveelheden worden voorlopig niet verwacht. De maxima liggen meestal rond 18°C, de minima rond 9°C.