Vandaag zondag bevinden we ons op de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven Spanje en Frankrijk. Daardoor staat er bij ons een zwakke westelijke stroming die zeelucht aanvoert van gematigde breedtes. Dat betekent dat het vrij zacht is voor de tijd van het jaar, met maxima rond 9 of 10 graden. Vannacht verplaatst de hogedrukkern zich wat verder naar het noorden, waardoor ook bij ons de luchtdrukgradiënt afneemt en bijgevolg ook de wind grotendeels wegvalt. Bij voldoende opklaringen ontstaan dan op verspreide schaal nevel en mist, maar vriezen doet het bij ons onder die brede opklaringen nog niet. De minima liggen de komende nacht in de omgeving van Gent rond 2 à 3°C.
De weerkaart op zeeniveau van deze middag. |
De komende dagen gaat de hogedrukkern verder op de wandel, richting Centraal-Europa. De stroming krimpt bij ons naar het zuidwesten tot zuiden en gezien de zachte voorgeschiedenis moeten we vanuit die hoek geen winterkou verwachten. Morgen is het droog, bij maxima rond 7°C, dinsdag probeert een verzwakt front tot onze regio door te dringen. Het is dan zwaarbewolkt en regenachtig, bij maxima rond 9°C. Als we de hoogtekaart bekijken, zien we dindag duidelijk een geblokkeerd patroon, maar dus niet op een gunstige positie om bij ons voor winterweer te zorgen.
Het stromingspatroon op 300 hPa voor dinsdag: geblokkeerd, maar op een ongunstige plek om bij ons voor winterweer te zorgen. |
Woensdag bedekt de anticycloon zowat heel Zuid-Europa, met kern boven de Alpen. Het hogedrukgebied bouwt dan ook een wig uit naar het noorden, met een subkern boven het zuiden van Noorwegen. In onze omgeving is er vrij weinig drukgradiënt. De troposfeer komt in onze regio tot rust en er is opnieuw kans op mist. De temperatuursverwachting voor woensdagochtend is nog vrij onzeker, afhankelijk van het aantal opklaringen, maar de kans op nachtvorst is nog altijd erg klein. Overdag liggen de maxima nog altijd rond 9°C.
Donderdag bouwt de hogedrukwig naar het noorden zich verder uit. De wigas ligt ten oosten van onze regio, waardoor er een zwakke zuidelijke stroming staat. Aan de temperaturen verandert er voorlopig weinig, met minima die enkele graden boven het vriespunt liggen en maxima rond 8°C.
Op de hoogtekaart voor donderdag zien we een uitgesproken geblokkeerd patroon (dat neigt naar een omegablokkade), maar omdat de wigas ten oosten van onze regio ligt, hebben we daar weinig tot niets aan.
De hoogtekaart van donderdag volgens het Amerikaanse GFS-model: een stevige straalstroom boven de westelijke Atlantische Oceaan wordt ter hoogte van Ierland afgeblokt en naar het noorden afgebogen. |
Verder kijken dan vrijdag is met dit geblokkeerd stromingspatroon vrij delicaat. In de ochtendrun van vandaag opteert het Europese weermodel ECMWF voor een erg sterk hogedrukgebied (kerndruk 1045 hPa) boven Centraal-Europa, met een oost-west georiënteerde wig tot boven onze omgeving. Dat zou opnieuw kunnen leiden tot uitgesproken inversieweer, met op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) temperaturen tot +10°C, maar op waarnemingshoogte vorst tijdens de nachten en maxima amper boven het vriespunt. In een dergelijke setting kan het bij ons wel vrij koud worden, maar is er geen kans op sneeuw of winterse neerslag.
Ook het Amerikaanse GFS-model laat in zijn ochtendrun een dergelijke ontwikkeling zien, met kans op inversiekoude. Of het ook zover komt, is uiteraard voorlopig nog afwachten.
De "pluim" van ECMWF1100 voor de omgeving van Gent. De operationele run (blauwe lijn) kiest op het eind voor koud inversieweer, maar de onzekerheid is nog groot. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten