zondag 17 januari 2016

Droger en iets kouder




Het is de voorbije dagen wat kouder geworden, maar we moeten daar eerlijk in zijn: in de regio van Gent en alles ten westen daarvan, kunnen we dit moeilijk catalogeren onder de noemer "winterweer". Er viel een klein beetje smeltende sneeuw en het vroor de voorbije nacht lichtjes aan de grond. Maar maxima rond 7 graden en minima rond het vriespunt zijn perfect normaal voor deze tijd van het jaar en allesbehalve winters.

De komende dagen kunnen we met veel goede wil allicht wel van licht winters weer spreken. De temperatuur gaat er iets op achteruit. Dat komt omdat er zich in onze omgeving een hogedrukcel ontwikkelt. Als er al een zuchtje wind staat, komt dat vanover land. Er zijn ook brede opklaringen, dus kan het afkoelen. Dat zorgt ervoor dat het 's nachts licht en heel misschien matig vriest. Overdag komt het kwik enkele graden boven het vriespunt uit in westelijk Vlaanderen.


De hogedrukcel boven onze omgeving houdt het niet zo lang vol, maar vanaf dinsdag komen we in een zadelgebied terecht: een gebied met weinig drukgradiënt tussen andere druksystemen in. Ook dan blijft de troposfeer in onze omgeving erg rustig en dus vrij koud. Een storing blijft dinsdag ten zuiden van onze regio haperen. Het ziet er naar uit dat ze bij ons alleen voor wat meer bewolking zal zorgen, maar voor weinig of geen neerslag.

Donderdag bouwt er zich vlak ten oosten van ons een nieuw hogedrukgebied op. Ook dan kan het vrij koude weertype zich nog handhaven, met lichte vorst tijdens de nacht en maxima enkele graden boven het vriespunt. Zowel het Europese, Britse als Amerikaanse weermodel voorzien deze evolutie. Het Britse en Europese model laten ons vervolgens vrijdag op de flank van dit hogedrukgebied terecht komen, zodat de wind toeneemt, naar het zuidwesten draait en zachtere zeelucht aanvoert. Het Amerikaanse weermodel laat het hogedrukgebied wat meer weerstand bieden, waardoor de wind voorlopig uit het (iets koudere) zuidoosten blijft komen.

Het is dus nog even afwachten hoe de evolutie vanaf vrijdag dus zal verlopen. Het Europese model ECMWF is vrij zeker van zijn stuk (zie grafiek hieronder), maar de evaring leert dat de overgang naar een zuidwestelijke stroming vaak toch wat trager verloopt dan de weermodellen eerst voorzien. Voorlopig lijkt het wel verstandig om aan te nemen dat de verzachting er uiteindelijk zal komen.

Zoals eerder gemeld kan er de komende dagen op ondiep water wat ijs komen te liggen, maar dat zal in westelijk Vlaanderen niet sterk genoeg zijn om schaatsers te kunnen dragen. Hooguit lukt het hier en daar op een ondergelopen weiland, want die zijn er in sommige streken genoeg.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten