zaterdag 14 november 2015

Trend naar kouder weer vanaf volgend weekend

We maken ons op voor een weekje onvervalst herfsweer met veel regen en wind, waarbij het er naar uit ziet dat tegen volgend weekend eindelijk ook wat kouder weer op komst is. De stroming ruimt van zuidwest naar noordwest en later mogelijk zelfs noord. Dat zou betekenen dat de bovenluchten afkoelen, waardoor ook de temperatuur op waarnemingshoogte naar beneden gaat. Heel misschien levert dat zelfs wat winterse neerslag op. In de Ardennen is die kans uiteraard groter.

(voor een gedetailleerde verwachting voor de komende dagen: zie de rubriek Weerbericht. Hieronder volgt een meer algemene bespreking)


Vandaag zien we een op de weerkaart in onze omgeving een strakke zuidwestelijke stroming. Ze wordt gegangmaakt door een hogedrukgebied boven Frankrijk en het Iberisch Schiereiland enerzijds en depressiekernen boven de noordelijke Atlantische Oceaan anderzijds.

De weerkaart van zaterdagmiddag 14 november 2015.


Tot en met donderdag komt hierin weinig verandering. Woensdag kan een randdepressie boven de Noordzee mogelijk zelfs zorgen voor een krachtige zuidwesterstorm boven de Noordzee. De aangevoerde luchtmassa is de hele tijd maritiem subtropisch van aard. Uiteraard zorgt dat voor erg zacht weer voor de tijd van het jaar.

Vanaf vrijdag lijkt er zich een kentering af te tekenen. Boven Groenland en IJsland stijgt de luchtdruk. Als gevolg daarvan ruimt de stroming bij ons naar het westen. De aangevoerde lucht komt niet langer van subtropische, maar wel van polaire breedtes. Omdat de wind van over zee blijft waaien, warmt die polaire lucht nog flink op in de onderste luchtlagen. Toch geeft het kwik al wat terrein prijs. Liggen de maxima dinsdag nog rond 16°C, dan zakken ze vrijdag waarschijnlijk naar waarden rond 10°C.

Deze kaart is het ensemblegemiddelde van het Europese weermodel voor komende vrijdag en toont dus het gemiddelde van de 51 berekeningen.


Die dalende trend zet zich waarschijnlijjk verder komend weekend. Overdag zou het in de omgeving van Gent niet veel warmer worden dan 6 of 7 graden. Het gemiddelde van de berekeningen voor de minimumtemperatuur komt uit rond een graad of 3. Aangezien het wisselvallig blijft, is het niet uitgesloten dat er nu en dan ook wat natte sneeuw valt. De kans op gewone regen blijft in elk geval nog groter.

Hoge Venen

Voor de Hoge Venen worden de weerkaarten vanaf komend weekend extra interessant. Daar behoort winterweer met vorst en sneeuw zeker tot de mogelijkheden. Het ensemblegemiddelde voor de maximumtemperatuur ligt er vrijdag 20 november iets boven en de dagen daarna rond het vriespunt. 's Nachts is er dan een grote kans (80 procent) op algemene vorst. Dat betekent dat het zeker niet uitgesloten is dat er zich op de Hoge Venen een eerste sneeuwdek van betekenis vormt. Dat is ook te zien aan een aantal uitschieters in de eps-berekeningen van de minimumtemperatuur. Sommige berekenen matige en een enkel exemplaar zelfs strenge nachtvorst voor het station Mont Rigi (673 meter hoog)., veroorzaakt door uitstraling boven een sneeuwdek. Voor de goede orde: die koudste berekeningen zijn nog heel erg in de minderheid en maken dus voorlopig weinig kans om ook uit te komen. Maar dat het licht winters wordt in de hoge Ardennen, dat behoort zeker wel tot de mogelijkheden.

De kans op sneeuwval voor de nacht van za 21 op zo 22 november volgens het Europese weermodel. In het gele gebied is die kans 20 procent over een periode van 6 uur.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten