![]() |
Nederland zat vanmiddag al volop in de vorst. Grote delen van Vlaanderen moesten nog wachten tot vanavond. (Bron kaartje: www.knmi.nl) |
Nederland zit al sinds gisteren in de koude vrieslucht. Daar is vanavond zelfs al de eerste marathon op natuurijs gereden. Vlaanderen moest nog tot vanavond wachten voor de transportkou met volle overtuiging kwam binnengewaaid. In het westen van Vlaanderen kwam het kwik overdag nipt boven het nulpunt, maar tegen de avond nam ook daar de noordoostenwind toe en begon het te vriezen. En van die vrieskou raken we voorlopig niet meer af.
Vooral morgen woensdag en donderdag is het ijskoud. We leggen dan de basis van onze koudegolf, want dan komt de ijskoude vrieslucht binnen gewaaid die zich daarna niet zomaar meer laat verdrijven. Tussen het Russisch-Scandinavische hogedrukgebied en een Italiaanse depressie stroomt in een snel tempo koude landlucht naar onze omgeving. Morgenochtend (woensdag) vriest het op veel plaatsen matig tot streng, overdag loopt het kwik niet veel hoger op dan -3°C. De strakke oostenwind maakt het voor het gevoel steenkoud. In de nacht van woensdag op donderdag vriest het plaatselijk streng. Donderdag is een zonnige dag met maxima rond -3°C, de nacht daarna vriest het opnieuw streng. Vrijdag overdag blijft het licht vriezen. Er komt wat meer bewolking binnendrijven en er is een klein kansje op wat sneeuw. 's Nachts klaart het uit en is er opnieuw strenge vorst mogelijk.
Zaterdag staat er een zwak oostenwindje en is het opnieuw zonnig. De lucht op grote hoogte (1500 meter) is met -15°C nog altijd ijskoud. De zon slaagt er dus niet in om het kwik boven het vriespunt te krijgen. Ook zaterdag blijft het overdag licht vriezen. In de nacht van zaterdag op zondag krijgen we opnieuw matige tot strenge vorst. Zondag draait de wind wat meer naar zuidelijke richtingen. Dat betekent niet dat het opvallend zachter wordt, want ook in Frankrijk is het nu bitter koud. Er sijpelt wel iets vochtigere lucht binnen. Er hangt dus meer bewolking en mogelijk valt er wat sneeuw, maar daar moeten we de volgende dagen nog wat meer duidelijkheid over krijgen. Als er sneeuw valt, blijft die uiteraard liggen, want het kwik komt ook zondag overdag niet boven het vriespunt. In de nacht van zondag op maandag volgt er opnieuw - het wordt bijna eentonig - matige tot strenge vorst.
Ook de eerste dagen van volgende week lijken erg koud te blijven. Het Russische hogedrukgebied zakt wat naar het zuiden en maakt verbinding met het Azorenhoog, maar de as blijft ten noorden van ons. Dat betekent dat de wind vanover het koude continent blijft waaien. Daarna worden de verwachtingen uiteraard onzeker, maar met koning Winter die nu streng regeert in vrijwel heel Europa, lijkt mij de kans vrij groot dat we aan het begin staan van een winterse februari. Uiteraard zal het geen maand aan één stuk blijven vriezen, maar een tijdelijke dooi hoeft zeker het einde nog niet te betekenen van de ijspret.
IJsvorming
Tot slot nog iets over de ijsvorming. Zoals verwacht moet die in Vlaanderen nog volop op gang komen. Dat betekent dat er de eerste drie dagen van schaatsen nog niet veel sprake kan zijn, tenzij ergens op een ondergelopen weiland. Vrijdag kan er hier en daar misschien een stapje op het ijs worden gezet, maar dat is veel eerder uitzondering dan regel. Het ijs zal op de meeste plaatsen vrijdag nog erg onbetrouwbaar zijn. Tegen zaterdag zal het ijs op veel plaatsen een beperkt aantal schaatsers kunnen dragen. Helaas begint dan het weekend en dreigt een te grote stormloop op de nog jonge ijsvloer. Wacht liever een dagje langer, want het blijft vriezen. Wees in elk geval uiterst voorzichtig!